Acest mit îți poate aduce pagube dacă te bazezi pe el: ce responsabilități are poliția locală
Din ce în ce mai mulți șoferi comit infracțiuni în fața poliției locale, deoarece au senzația că nu pot fi sancționați de către locală.
Această eroare de gândire provine din nenumăratele mituri care circulă printre șoferi care susțin că doar poliția rutieră poate aplica amenzi pentru contravenții comise în calitate de șoferi.
Legea nr.155 din 2010 explică momentul în care polițiștii locali au dreptul de a te opri în trafic. Articolul 7 prevede că rolul poliției locale pe drumurile publice este de a asigura buna desfășurare a circulației, aceștia au dreptul de a opri și îndeplinesc exclusiv atribuțiile conferite de legea menționată anterior.
Spre exemplu, poliția locală nu are dreptul să te oprească în cazul în care sesizează ca nu porți centură de siguranță sau atunci când apreciază că este depășită limita de viteză.
Când te poate amenda politia locală?
Pe de altă parte, poliția locală are competența de a sancționa orice încălcare a normelor legale existente, printre care: oprirea și staționarea, parcarea vehiculului sau accesul interzis al acestora, putând decide chiar ridicarea autoturismului în cauză.
Pe lângă aceasta, există posibilitatea de a fi oprit de poliția locală atunci când este constată o încălcare a greutății maxime admise a unui vehicul sau încălcarea dreptului de trecere pe anumite tronsoane de drum.
De menționat că, pe lângă anumite sancțiuni economice, poliția locală poate să aplice și puncte de penalizare pentru contravențiile săvârșite. Astfel, atunci când ești amendat, poliția poate acorda și puncte de penalizare, care se acumulează la fel ca și amenzile poliției rutiere.
Nu în ultimul rând, trebuie menționat că nu orice polițist local are autoritatea de a opri și a amenda vehiculele. Anumiți polițiști locali urmează cursuri de specialitate în domeniul dreptului rutier și doar aceștia au voie să facă semne de stop și să aplice aceste sancțiuni.
Așa că da, de cele mai multe ori ești scutit de amenzi atunci când comiți o contravenție în fața poliției locale, dar ar trebui să te supui legii chiar dacă ești singur pe drum.